- Teknoloji Yazıları
- SSD Ne İşe Yarar? Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırır?
- Ekran Kartı Öğrenme Rehberi: Hızlı ve Pratik
- Ekran Kartı Resetleme (Sıfırlama) Nasıl Yapılır? Kapsamlı Rehber
- Tray İşlemci Nedir? Kutusuz Alınır mı?
- RAM Nedir? Ne İşe Yarar? İşte Bilmeniz Gerekenler
- Anakart Modeli Öğrenme - Nasıl Öğrenilir? Kolay Yöntemler
- Termal Macun Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Zaman Değişir?
- Anakart Nedir? Ne İşe Yarar? Bilgisayarın Kalbi!
- Darboğaz Nedir?
- RTX 4000 Serisi Ekran Kartı Ne Zaman Tanıtılacak
- Oyun İçin Ram Seçimi
- AMD Ryzen 7000 Serisi İşlemci Özellik ve Fiyatı
- AMD RX 6950 XT, RX 6750 XT ve RX 6650 XT Ekran Kartlarını Duyurdu.
- Serinin En Güçlü İşlemcisi 5800X3D Özellikleri
- Ekran Kartı Nedir? / Ne İşe Yarar?
- 12100F işlemci Özellikleri ve Fiyatları
Anakart Modeli Öğrenme - Nasıl Öğrenilir? Kolay Yöntemler

Anakart Modeli Nasıl Öğrenilir?
Bilgisayar bileşenlerinin hızla gelişmesiyle, OEM parçalar hakkında bilgi sahibi olmak günümüzde değerini çokça arttırmıştır. Sistemlerimizin yapı taşı olan Anakartlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmanın verdiği avantajlar ise beraberinde uyumla çalışabilecek parçaları seçmek için çok önemlidir.
Sisteminizde anakart modelinin öğrenmenin çok fazla formülleri vardır. Bunlar Windows içerisinde program kullanmadan veya internetten indirebileceğiniz programlarla bulabilirsiniz.
Uygulama indirmeden öğrenebileceğiniz yöntemler olarak şunları sıralayabiliriz.
- Bilgisayarınızı açarken F2 veya Del tuşuna basarak BIOS ekranına giriniz. BIOS ekranın sağ üst veya Sol üst kısmında Anakart modeliniz yazacaktır. Örnek fotoğrafla güçlendirilmiştir.
- Bir başka yöntem olarak, BIOS’a girmek istemeyen Windows üzerinden öğrenmek isteyen kullanıcılar için Windows ve R tuşuna aynı anda basılmalı; açılan çalışır penceresine “msinfo32” yazıldıktan sonra Tamam’a tıklanmalıdır. Sistem bilgisi penceresi açılacak ve Sistem Özetine tıklandığı zaman Bilgisayar içerisinde kullanılan anakart modeline ulaşabilirsiniz. Örnek fotoğrafla güçlendirilmiştir.
- Son olarak, uygulamasız anakart öğrenme yöntemi olarak Komut İstemcisi (CMD)’yi söyleyebiliriz.
Başlat menüsüne CMD veya Komut istemcisi yazarak, yönetici olarak çalıştıralım açılan pencereye
“wmic baseboard get product,Manufacturer,version,serialnumber” yazılıp entere bastığınız zaman karşınıza anakartınızın modeli ve seri numarası çıkacaktır. Örnek fotoğraf aşağıdaki gibidir.
- İnternet üzerinden program indirerek Anakart modelinizi öğrenme şansınız vardır. Bu programlara verebileceğimiz başlıca örnekler:
- CPU – Z
- AIDA 64
- SPECCY
Örnek program göstermek istersek CPU-Z’yi gösterebiliriz. CPU-Z programını indirip kurduğunuz zaman program içerisinde Anakart, ekran kartı ve işlemci parçalarınızın modellerini öğrenebilirsiniz.
Örnek fotoğrafla güçlendirilmiştir.
Son olarak şunları ekleyebiliriz: Anakart modelinizi öğrenmek, sistem için alacağınız parçaları çok etkilemektedir. Anakart ile uyumlu bir ram almadığınız zaman, örnek olarak AM5 bir anakarta DDR4 bir ram aldığınız zaman uyumsuz olacaktır ve ram’in montajını sağlayamayacaksınız veya Anakartınız 64 GB desteği varsa 128 GB aldığınız zaman sisteminiz stabil çalışmayacaktır hatta görüntü vermeyecektir.